Six Days Enduro race

Det internationella enduro-loppet Six Days tog plats för första gången i Carlisle i England 1913. Det räknas därmed som det äldsta loppet för off road motorcyklar. Det har heller aldrig avbrutits, annat än under första och andra världskriget. Under den första tiden hölls loppet på de vanliga landsvägarna som också användes för biltrafik och liknande, men eftersom vägarbeten och utvecklingen har lett till bättre vägar, så hålls idag loppet på vägar som räknas som off road i dagsläget.

Olika platser som loppet har ägt rum på

Från början tog Six Days plats i England och under de första årtiondena så hölls det även på olika platser i Europa. 1973 flyttade man dock loppet för första gången till en annan kontinent, varpå USA blev det första stoppet. Allteftersom kom även Australien och Nya Zeeland att bli värdländer, och senare kom även Brasilien, Chile, Argentina och Mexiko med på listan.

Så går Six Days till

Six Days har länge kommit att kallas Endurons Olympiska Spel då man delar ut en mängd medaljer och troféer till juniorer, damlagen, herrlagen osv. Den totala längden på tävlingen är 140 mil fördelat på sex dagar, varav namnet Six Days. Sista dagen innebär dock en lite kortare körtid men det är också den roligaste dagen då den avslutas med ett stort och actionladdat motocrossheat. Varje dag kör man annars i ca 7 timmar och dessa timmar och körsträckor inkluderar olika prov.

Man tävlar i lag och det lag som lyckats får den kortaste körtiden på alla sex tävlingsdagar, vinner tävlingen.

Spela Six Days på Unibet

Tack vare alla online casinon och spelsajter så går det idag utmärkt att satsa pengar på Six days alla lag. Med Odds på Unibet kan du försöka pricka in rätt vinnarlag när du öppnar ditt konto på sportsajten Unibet som har en mängd sporter i sitt sortiment. Under 2018 i november kan du gå in och spela och samtidigt titta på den vackra naturen, då loppet hålls i Chile.

Svenska framgångar i Six Days

Eftersom Sverige är mycket duktiga på enduro så kan du själv förstå att det har funnits ett flertal vinnande svenska lag genom åren – bland annat det första vinnande laget från 1923 med Gustav Göthe, Yngve Eriksson, Bernhard Malmberg och J A Bylund. Andra gånger som Sverige har lyckats kamma hem världstrofén, var först efter början av 80-talet då man började bli ordentligt duktiga. 1983, 1985, 1990 och 1991 hade man en riktig guldålder och tog hem segrar på löpande band. Under början av 2000-talet hade Sverige det lite tuffare med sitt lag.

I övrigt har länder som Tyskland och Tjeckoslovakien varit mycket skickliga på att skapa sig bra förutsättningar under loppen och även vinna en hel del.

Klasser och lag

I Six days finns det en hel del lag som delas upp efter kön, ålder och maskinklasser. De lag som tävlar om Worlds Trophy är herrar, där 6 förare tävlar i varje lag. Åldersgruppen är från 18 år och maskinklasserna man tävlar i är E1-E3. Vi ska förklara dessa maskinklasser längre ned.

I juniorklasserna är det endast 4 förare i varje lag och åldern sträcker sig från 18-23 år. Även här gäller maskinklasserna E1-E3.

Six Days finns även för damer och då tävlar man om Women’s Worlds Trophy där 3 förare ingår i varje lag. Åldersgruppen är från 18 år och maskinklasserna är desamma som ovan, nämligen E1-E3.

Sist men inte minst kan man tävla från 16 år i Club Team Awards med 3 förare i varje lag och samma maskinklasser som ovan.

Förklaring av maskinklasserna

Maskinklasserna avgörs beroende på motortypen och slagvolymen.

  • I maskinklass E1 (enduro 1) så används mc med tvåtaktsmotor eller mc med fyrtaktsmotor. Slagvolymen är då 100 – 125 cm³ för tvåtakt och 175 – 250 cm³ för fyrtakt.
  • I maskinklass E2 (enduro 2) så används slagvolymen 175 – 250 cm³ för tvåtakt och 290 – 450 cm³ för fyrtakt.
  • I maskinklass E3 (enduro 3) så används slagvolymen 290 – 500 cm³ för tvåtakt och 475 – 650 cm³ för fyrtakt.