Rallyt mellan Paris och Dakar

Det klassiska rallyt mellan Paris och Dakar är ett av de stora race som körs varje år inom motorsportens värld och som har blivit världsberömt. Racet är långt och att ta sig igenom den stora öknen som kan vara ogästvänlig, särskilt utan ett par solglasögon från HM eller Ray-ban, är en stor utmaning. En ledig klädsel som ej blir varm i solen, som ett linne, kan också vara praktiskt.Det gäller att köra genom öknen i Afrika på den västra sidan av den afrikanska kontinenten och miljön kan vara vild och full av sand och inga riktiga vägar, vilket gör vägval och läsning av kartor och kompasser till en minst lika viktig del som själva körningen. Kanske var rallyt mellan Paris och Dakar ännu mera farligt och äventyrligt förr i tiden när inte internet eller GPS , det globala positioneringssystemet fanns att tillgå, men även i våra högteknologiska dagar kan det uppstå tekniska problem och för att använda internet och GPS kan man behöva gå via satellit om man inte använder sig av något vanligt 3G-nät för mobiltelefoner som kanske inte finns mitt ute i den vilda öknen. Avsaknaden av mobilnät gör ju även att annan kommunikation, som med kommunikationsradio eller satellittelefon, kan vara nödvändig på de mest avlägsna platserna under racet.

För den som vill få en försmak eller ett slags test av hur rallyt mellan Paris och Dakar kan vara så finns det ett spel till mobiler som man kan ladda ner och som man kan läsa mer om genom att gå in på den officiella hemsidan och läsa mer samt titta på klipp från spelet. I mobilspelet så kan man välja på olika slags bensindrivna bilar från bland annat biltillverkaren Honda. Det finns både lastbilar, truckar och även mindre buggybilar med lägre tyngdpunkt och en särskild slags fjädring som ju är så vanliga när man kör omkring i en öken men som knappast lämpar sig lika väl i andra typer av terränger. De officiella fem kategorierna av olika farkoster man kan köra med är: motorbike, quad, car, SxS och truck. Grafiken i spelet är dock inte den bästa och spelet liknar en tidig version av Playstation 3-spelet Motorstorm, som släpptes för över 11 år sedan, mobilspelet når inte upp i närheten av Motorstorms grafik. Det handlar nog mer om ekonomiska begränsningar i budgeten för ett gratis mobilspel än om mobilens prestanda att agera spelkonsol. Men grafiken är lite kantig och skulle mått bättre av fler polygoner och detaljer, samt bättre ljuseffekter och en mer levande terräng med sand som skvätter och dammar i luften mer realistiskt. Nu får man känslan av spel från tidigt 2000-tal.

En nyhet med rallyt Paris-Dakar för år 2019 är att det även blir en ny variant på en helt annan plats i världen, nämligen i Peru i Sydamerika. Långt från både Paris och Dakar, men nära till sand.