North West 200 höghastighetsracing på två hjul i Nordirland

I Nordirland så går ett race på motorcykel av stapeln varje år och med över 100 förare. Evenemanget lockar över 100 000 åskådare på plats och hastigheterna i det race med motorcyklar som körs når som mest upp till 209 miles i timmen, miles per hour. Det blir 226,28 kilometer i timmen om man omvandlar till den enhet som vi är mer bekanta med i Sverige, om man vill ringa hem och berätta. Riktigt höga hastigheter alltså, och i synnerhet med tanke på att det handlar om ett race som körs på två hjul och utan skyddande karosser eller krockkuddar.

Hastigheterna är mycket höga på de snabba motorcyklarna från till exempel Honda, Yamaha, Suzuki och Kawasaki. I år så gick racet North West 200 av stapeln mellan den 13:e och den 19:e maj år 2018. Kanske var BBC där och filmade. Mediauppbådet var nog stort, även vad gäller andra publikationer.

Vauxhall International North West 200, som evenemanget heter om man skriver ut dess fullständiga namn, är faktiskt Irlands största evenemang utomhus för sport. De som grundade evenemanget från första början under det första året hade nog att föreställa sig att det skulle växa och anta sådana stora proportioner som det har i dag.

Evenemanget bytte arrangörer och lämnades över till the Coleraine & District Motor Club under mitten av 1960-talet, en motorsportsklubb. De fortsätter att arrangera evenemanget ännu i dag. År 2007 nåddes en slags milstolpe och med teknikens hjälp så kunde runt två miljoner logga in från flera olika delar av världen för att titta på vad som vid det laget hade blivit det största sportinriktade evenemanget på Irland. North West 200 är även ett av de snabbaste racen på asfalt i världen. Men det rör sig inte endast om ett race på asfalt, utan också om ett race på olika vägar, alltså inte på en racingbana. Det handlar alltså om ett slags linjelopp i nordvästra Irland. Fast ändå inte. För även om man kör mellan städer och på riktiga vägar så kör man fortfarande på en rund bana, men den består av riktiga vägar. Tävlingen går närmare bestämt i en triangelformad bana mellan tre olika små irländska byar. De heter Portrush, Coleraine och Portstewart. Coleraine ligger mer inåt landet medan de två andra små städerna ligger vid kusten. De olika små byarna bildar en triangelformad bana och den tar normalt cirka 15-20 minuter att köra, men toppförarna avverkar ett varv på runt fem minuter. På vägen passerar man även platser som Jupiter Hill, Black Hill, Metropole Corner, Church Corner, Ballysally Roundabout, Station Corner, Black Bridge, Mill Road Roundabout, York Corner och Milbank Avenue. Start och målgång sker i ett särskilt tävlingsområde mellan Milbank Avenue och Jupiter Hill norrut på kartan över bansträckningen, någonstans mellan byarna Portstewart och Portrush.

Man tävlar i olika klasser under de olika tävlingarna, som Supersport, Superbike, Supertwin och Superstock.

Arrangemanget möjliggörs bland annat tack vare många volontärer som får en glimt av racet på nära håll i utbyte mot att volontärarbeta.

Namnet North West 200 har att göra med sträckan. Hela två hundra engelska mil, eller cirka 320 kilometer, avverkas och körs totalt i tävlingen.