Motorcykelloppet Isle of Man

Nu har det blivit dags att titta närmare på ännu ett av de race som har blivit så pass kända att de har fått rykte utanför den vanliga racingvärlden. Ett sådant race som är ganska väl känt utanför racingkretsar är det spännande 24-timmarsracet i den franska småstaden Le Mans, ett race som onekligen sätter staden på kartan med det rätt unika konceptet med ett race som pågår under 24 timmar. De som har åkt längst sträcka på den tiden vinner och de har flera förare som byter av varandra i varje racingstall. Ett annat känt race är Indy 500 i Daytona, USA. Där kör man runt på en oval bana i många varv och förarna når hastigheter på över 300 km/h. Dessa race är några av världens mest kända.

Men det vi tänkt titta närmare på nu är ett race där man tävlar på två hjul istället för fyra. Nämligen det spännande TT-racet på den lilla ön Isle of Man. Förkortningen TT står förresten för Tourist Trophy.

Isle of Man är verkligen inte världens mittpunkt. Det rör sig om en liten, för att inte säga minimal, ö mellan de brittiska öarna Storbritannien och Irland (nu pratar vi om de geografiska öarna, inte om länderna, och en sak som många kanske inte vet är att Storbritannien inte är ett land utan ett geografiskt område. Själva landet heter United Kingdom eller Förenade Kungariket på svenska, men alla säger Storbritannien i Sverige, t.o.m. i Lilla London , vilket kan leda till förvirring). På den lilla, gröna, vackra och väldigt natursköna ön Isle of Man störs det lugna småstadslivet någon gång per år när öns stolthet, motorcykelracet Isle of Man TT går av stapeln. En halv motorcykelvärld, brittiska nyhetstidningar och kanske t.om. nyhetskanaler från hela världen intar den lilla ön. Dock inte svenska kvällstidningar . Ön fylls av världsberömda racingförare, motorcyklar trimmade till topp från tillverkare som Suzuki, Yamaha, Kawasaki och Honda, samt massor av turister och besökare som vill titta på racet, insupa stämningen (bildligt alltså) och insupa mycket engelskt öl (bokstavligt alltså). Det hela är mysigt, särskilt om man har rätt pressackreditering backstage, och utgör en stark kontrast till hur livet är på den lilla lugna, grönskande ön i vanliga fall, när halva världen dyker upp på besök. Sedan återgår allt till det normala, men inte förrän en vinnare har korats.

Isle of Man TT är inte endast tävling utan även en folkfest med en del uppvisningar och stunts med små, udda motorcyklar. Det mesta som har en motor och två hjul kan man visa upp, men däremot inte tävla med. Det hela blir nästan som en liten festival för motorcykelentusiaster. En del av grejerna som görs inför publik är rätt dumdristiga, som att flyga med motorcykel över en rad människor som ligger på asfalten i lustiga kostymer.