Kläder för racing och bilsport

Om man vill tävla i racing eller annan bilsport bör man ha koll på att det krävs en hel del av de kläder man har på sig. Man får nämligen inte köra i vilka plagg som helst. Men vad är viktigt att tänka på när man ska välja kläder för racing?

Måste overall eller ställ alltid bäras?

När det gäller racing Paris mot Dakar går loppet genom en varm öken och där kanske det inte känns så motiverande att köra i tjocka och varma kläder. Men av säkerhetsskäl bör man alltid bära sin overall eller sitt ställ. Det ska vara tillverkat av flamskyddssäkert material och såväl ärmar som ben ska vara långa och heltäckande.

Rätt skor

Ett par bra skor är också bra att ha på fötterna. De ska sitta fast och täcka hela foten. En känga som går upp en bit över ankeln är också bra. De får gärna ha stålhätta och de bör vara tillverkade av hållbart material.

Hjälmen är viktig

En hjälm bör bäras vid alla typer av motorsport. Det är också en fördel om den har inbyggt nackskydd. En hjälm skyddar huvudet vid kollisioner men också mot glassplitter om bilens rutor skulle gå sönder. Kör man motorcykel bör hjälmen dessutom ha ett visir som skyddar ögonen under tiden man kör.

Risker med att köra i fel kläder

Om man trots allt ger sig ut på banan i fel kläder kan det resultera i katastrofala konsekvenser. Om man ska träningsköra ett varv kan man tänka att det säkert inte gör något om man använder sin vanliga t-shirt. Men om man välter med motorcykeln eller om bilen plötsligt fattar eld kan man snart ångra sitt beslut. En riktig overall tar inte eld och den smälter inte heller fast på huden på samma sätt som till exempel syntetkläder gör.