Enduro i världen

Genom att världen blivit allt mer globaliserad så har det inneburit att fler människor runt om i världen har mer pengar. På så sätt har allt fler valt att prova på olika motorsporter och tävlingar går numera världen över, inte bara i USA och Europa. Exempelvis så körs numera Motorcross och enduro i både Asien och Sydamerika.

Vad är Enduro och hur skiljer det sig från motorcross?

Enduro är en typ av motorsport där man kör cross genom olika typer av terränger. Dessa terränger är ofta på en jordbana med olika typer av hinder som utmanar på olika sätt. Exempelvis kan det vara att en mängd olika stockar är utplacerade på en bana. Ett annat kan vara att man kör i mycket snäva kurvor eller branta backar.

Detta skiljer sig mycket från motorcross där man kör fortare och hoppar betydligt mer. Således är enduro en sport för de som gillar mer utmaningar i jämförelse till att köra fortare.

Var körs Enduro?

Den största tävlingen som körs inom enduro är världsmästerskapen. Detta startade år 1990 och innehåller cirka nio lopp per år. I dessa deltävlingar kör en mängd olika förare tidskval, därefter kan man antingen kvalificerar sig för A eller B finaler. De snabbaste kör i A-finalen och beroende på var man kommer där så får man olika mängder poäng. Vid årets slut så räknas poängen ihop och den som har mest poäng vinner den sammanlagda serien.

År 2018 kördes enduroserien i bland annat Frankrike, Finland och Italien. Många av förarna är också ifrån dessa länder. Exempelvis var de som placerade sig på tredje, fjärde och femte platserna förare därifrån. Dock så kan förare komma från olika delar av världen, exempelvis så finns även förare från Sydafrika, Australien och Tyskland. Således skulle man kunna säga att sporten har vuxit till sig på senare år.